Turp

Latince adı: Cicer arietinum

Arapça adı: Facal

Farsça adı: Turp

İngilizce adı: Garden radish


Turp, turpgiller familyasından sebze olarak tüketilen bir bitki türü. Meyvesi etli ve genelde beyaz renktir. Kara turp, beyaz turp, kırmızı turp gibi çeşitleri vardır. Kırmızı turp ağız kokutmasıyla ünlüdür.


Turp meşhur bir sebze olup, bir yıllıktır. Toprak altındaki kökü kullanılır. Kökü büyük kalın ve etlidir. Farklı renk ve büyüklükte olur. Sulu olup tadı tatlımsı, az kokuludur.


Kimyasal içeriği; glikoz, kamış şekeri içerir. Coumaric acid, ferulik asit, coffeik acid, phenylpyruic acid, amino asitler, C vitamini, metil mercaptan. Kalsiyumun en iyi kaynağıdır. Mg, raphanusun…


Farmakolojik etkileri; ispirtoyla alınan sıvısı bakterilere karşı güçlü bir etkiye sahiptir. Gram pozitif bakteriler durdurucu etkisi fazladır. Turp suyu safrakesesi taşı oluşmasını önler.

Tabiatı birinci derecede nemli sıcaktır.


Özellikleri; sindirimi iyileştirici, gaz söktürücü, idrar söktürücü, kanı sulandırıcı, mide ve bağırsağı kuvvetlendirici, balgam söktürücü, ödem atıcıdır.


Kullanım alanları; iştahsızlık, sindirim bozukluğu, kulak ağrısı, kronik öksürük, ses kısıklığı, vücut ödemi, sarılık, safra kesesi taşı.


Kullanım şekli; A-turp suyuna dört misli susam yağı ilave edilir, kısık ateşte kaynatılır, suyu bittiğinde yağı kulağa damlatılsa kulak ağrısını iyileştirir. B-turbun yaprağı sıkılarak alınan su esmer şekerle içilse sarılığı giderir. C-turpun kendisi sürekli yense ve sıkılmış suyundan her gün bir bardak içilse veya osuya belirli bitkiler karıştırılıpiçilse böbrek ve mesanedeki taşı düşürür. D-turpun içini oyarak gül yağı döküp köze konur, içindeki yağ kaynadığında ılık olarak kulağa damlatılsa kulaktaki yelden olan ağrıyı giderir. E-turp kaynatılıp suyu içilirse kronik öksürüğü giderir. F- turpun içi oyulup şalgam suyu ile doldurup ağzı kapatılıp hamur içine konup köze gömüp pişirilir, balla beraber yense idrar yollarında taşı düşürür.


Kullanım miktarı; 40-60 gram


Zararları; mide bulantısı, baş boğaz ve dişlere zararlıdır.


Islahı; tuz bal ve sirkede bekletilmiş kimyon.


Bedeli; şalgam


#Bioline

6 görüntüleme